Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Σουηδικά Ψωμάκια Κανέλας


Υλικά που θα χρειαστείτε:
500γρ. αλεύρι /  2κ.σ. ξερή μαγιά ή 25γρ. νωπή  /  75γρ ζάχαρη καστανή  /  75 γρ. βούτυρο  /  1 πρέζα αλάτι   /  1 αυγό και 1 κρόκος  /  200ml γάλα  /  1/2 κ.γ. κάρδαμο  /  1 πρέζα μαστίχα σε σκόνη

Υλικά για τη γέμιση:
50γρ. βούτυρο  /  1/2 κούπα σταφίδες μαύρες μουλιασμένες σε νερό  /  135γρ. ζάχαρη καστανή  /  1 1/2 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:
Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο. Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε να είναι χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Αναμειγνύουμε το βούτυρο με το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ένα αυγό, το κάρδαμο και τη μαστίχα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε και αν η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει προσθέτουμε προσεχτικά μια χούφτα αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη μία ώρα σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει.

Αφού περάσει μια ώρα ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια σε φύλλο ορθογώνιου σχήματος (περίπου 40εκ.x 25εκ) και αλείφουμε με το βούτυρο την επιφάνεια και απλώνουμε τη ζάχαρη με την κανέλα κ τις σταφίδες. Γυρίζουμε το φύλλο σε ρολό και κόβουμε φέτες 2εκ. περίπου (βλ. πάνω φωτογραφία). Βγαίνουν περίπου 17 φέτες. Απλώνουμε τις φέτες πάνω σε λαδόχαρτο για μισή ώρα και αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (που τον αραιώνουμε με λίγο νερό). Ψήνουμε από 15-20 λεπτά στους 180 C .

Καλή επιτυχία!

**Η αρχική συνταγή για τα ψωμάκια την βρήκα ΕΔΩ , αντικατέστησα όμως το ξύσμα πορτοκαλιού με κάρδαμο και μαστίχα!



Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Petit déjeuner






Η μαρμελάδα Οικοδέσποινα ταξίδεψε στο γαλλικό χωριό La Roque-Gageac! Θυμίσου τη συνταγή Εδώ.

(Ευχαριστούμε πολύ τον Σεμπαστιάν για τις φωτογραφίες!)