Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Χορτόπιτα









Πίτα με χόρτα
Υλικά : 800 gr σπανάκι φρέσκο,  1 ματσάκι τσουκνίδια ,
1/2 κ. τυρί φέτα , 1 1/2 κούπα ελαιόλαδο , αλάτι , πιπέρι
Ζύμη για φύλλα
5 κούπες αλεύρι σκληρό , 1 ποτήρι χλιαρό νερό ,
1/2 κουτ.γλ.αλάτι , 1 φλυτζανάκι του  καφέ λάδι.

Ετοιμασία
Καθαρίζουμε τα χόρτα ,τα κόβουμε όπως το μαρούλι και τα πλένουμε καλά. Αφήνουμε να στραγγίσουν και τα τρίβουμε με λίγο αλάτι .
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ρίχνοντας όλα τα υλικά και ζυμώνουμε .Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει μαλακή ,γιατί όταν την αφήσουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί θα μαλακώσει αρκετά.
Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη .Στο άνοιγμα ρίχνουμε πάλι αλεύρι σκληρό.Λαδώνουμε τα ταψί και απλώνουμε τα πρώτο φύλο κυματιστά.Απλώνουμε άλλα δυο λαδώνοντας ενδιάμεσα.Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα χόρτα και τρίβουμε τη μισή ποσότητα του τυριού.Συμπληρώνουμε άλλα δύο φύλλα ,αφού τα λαδώσουμε και στρώνουμε τα υπόλοιπα χόρτα και το τυρί,Στο τέλος απλώνουμε άλλα δυο φύλλα λίγο μεγαλύτερα ώστε να περισσεύουν από το ταψί.Αυτά θα σχηματίσουν κόθρο ως εξής :Θα γυρίσουμε  διπλώνοντας προς το εσωτερικό του ταψιού τις άκρες τοων δύο φύλλων αφού προηγουμένως βάλουμε λιγη ποσότητα χόρτων και τυρί που έχουμε κρατήσει ,Μια χούφτα χρειάζεται για όλο τον κόθρο.  
Κόβουμε την πίτα ακτινωτά.Ψήνουμε για 1 ώρα στους 170 βαθμούς με αέρα .

Καλή επιτυχία !


ΥΓ:Τα φύλλα με σκληρό αλεύρι έχουν αλλιώτικη γεύση και είναι πιο τραγανά!
Αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλλα αγοράστε έτοιμα μέχρι να ετοιμάσω βίντεο με σχετικό μάθημα .

2 σχόλια:

  1. Υπέροχες φωτογραφίες!! Φαίνεται λαχταριστή!! Μας έλειψες ;)
    xo,
    http://ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sophia ,πολλές οι υποχρεώσεις τελευταία και χαθήκαμε όλοι! Κι εσείς μου λείψατε !Για να δω πως θα τα καταφέρω στο μέλλον ! Ευχαριστώ για ωραία σου σχόλια.Η πίτα είναι φάτε μάτια ....

      Διαγραφή